Gespleten haarpunten; een begrip waar jij als kapper vast en zeker niet onbekend mee bent. Grote kans dat een groot deel van jouw klanten hier last van heeft. Wat het is, hoe het ontstaat en hoe je ervan kan komen leggen wij je in deze blog uit. Zo kan jij jouw klant helpen om dit te voorkomen.  

 

Wat zijn gespleten haarpunten?

Gespleten haarpunten zijn haarpunten die gespleten zijn als is te zien in de afbeelding hieronder. Deze gespleten haarpunten worden ook wel gebroken punten of dode haarpuntjes genoemd. Wat veel mensen echter niet weten is dat het haar zowel kan splijten in de punten als de lengte. Dit betekent dat er ook dode punten kunnen voorkomen in de topsectie van het haar. Er zijn maar liefst 16 verschillende manier waarop haarpunten zo is te zien in de afbeelding hieronder.


Hoe ontstaan gespleten haarpunten?

Gespleten haarpunten ontstaan, doordat de buitenste laag van het haar is beschadigd. Deze beschadiging ontstaat door het feit dat de haarschubbben die normaalgesproken als dakpannen over elkaar heen liggen, los komen te liggen. Vaak komt dit door wrijving, hitte of cosmetische producten met chemische middelen.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Als je eenmaal gespleten haarpunten hebt, zijn deze niet meer te herstellen. De enige oplossing is om deze haarpunten af te knippen tot het punt waar het nog ‘gezond’ is. Geef je klanten de volgende tips mee om ervoor zorgen dat gespleten haarpunten worden voorkomen.

  • Door het gebruik van een serums en voedende conditioner kan het splijten van het haar worden uitgesteld.
  • Bij het in model brengen van het haar met hitteproducten als een föhn en krul- of stijltang moet het haar beschermd worden tegen de warmte bijvoorbeeld met een heat protection spray.
  • Touperen moet zoveel mogelijk worden vermeden aangezien je hierbij met een kam tegen de richting van de haarschubben kamt.
  • Borstel je haar met beleid en zorg voor een speciale zachte borstel. Vooral bij gevallen met veel klitten is het belangrijk om hierop te letten. Zorg daarnaast dat de borstel die je gebruikt is gemaakt van natuurlijk haar.
  • Dep het haar droog in plaats van nat haar droog wrijven.
  • Maak gebruik van scrunchies en invisibobbles deze zijn een stuk zachter voor het haar dan normale haarelastiekjes, waardoor de kans op haarbreuk wordt verminderd.
  • Droog het haar niet met een handdoek, maar met een microvezeldoek of T-shirt. In een handdoek bevinden zich namelijk vezels die zorgen voor beschadigde haarlokken.


Hopelijk help jij na het lezen van deze blog vele klanten naar een haarcoupe zonder gespleten punten!


Bronnen: 

Haarwereld

Cosmopolitan



 







Benieuwd of jij veilig werkt?