Veilig kleuren doe je zo

Ook dit jaar waren diverse kleurtechnieken wederom een belangrijk onderdeel van de presentatie van de Nederlandse Haarlijn op 24 september. Geïnspireerd door de presentatie heb ik inmiddels al vele kleuringen mogen zetten bij klanten en ik kan er geen genoeg van krijgen! Precies om die reden heb ik een aantal regels voor hoe je veilig en gezond kunt kleuren. Zo verklein je de kans op kapperseczeem en zorg je ervoor dat je nog heel lang kunt geniet van je vak!

  1. Bereid de haarkleuring in de productbereidingsruimte. Is er geen productbereidingsruimte omdat je als ambulante kapper werkt? Maak dan de producten in een geventileerde ruimte klaar en gebruik daarbij stromend water. Je kan dat bijvoorbeeld doen in de badkamer. Je mag dan in deze ruimte geen voedingsmiddelen bewaren, bereiden of nuttigen.

  2. Maak gebruik van wegwerphandschoenen bij het bereiden, mengen, opbrengen en uitspoelen van haarkleuring en kleurspoelingen. Deze handschoenen zijn gemaakt van nitril, zijn poedervrij en vrij van rubberversnellers.

  3. Maak zoveel mogelijk gebruik van haarkleuring in een gesloten spuitbussysteem of een ander gesloten doseer- en mengsysteem.

  4. Gebruik niet-stuivende blondeermiddelen of een gesloten doseer- en mengsysteem voor het blonderen. Blondeermiddelen klaarmaken onder gerichte of puntafzuiging kan ook. Zo voorkom je stofvorming en verspreiding van het blondeermiddel in de salon, zodat je huid en luchtwegen hieraan niet worden blootgesteld.

  5. Gebruik je haarkleuring uit een tube? Zorg ervoor dat de tube aan de buitenkant schoon blijft.

  6. Knip het haar zoveel mogelijk voordat het gekleurd wordt.

  7. Zorg dat je tussen borst- en schouderhoogte werkt bij het aanbrengen van de kleuring.

  8. Hoewel we geen genoeg kunnen krijgen van kleuren, is het belangrijk om op tijd te wisselen van taak. De norm is dat je ieder uur minimaal 5 minuten van taak wisselt.

  9. Beperk nat werk tot maximaal 30 minuten per uur (haren wassen en uitspoelen, nat haar knippen, aanbrengen en uitspoelen van vloeistoffen, handen wassen).

  10. Gebruik beschermende handcrème.

 

Als je deze 10 geboden niet volgt, dan vergroot je de kans op kapperseczeem behoorlijk en dat wil je natuurlijk niet. Wil je meer tips over veilig en gezond werken? Ga dan naar www.healthyhairdresser.nl/gezond-werken-regels

Wil je meer weten over kapperseczeem?
Ga dan naar https://healthyhairdresser.nl/blog/kapperseczeem-wat-het-en-hoe-krijg-je-het 

Wil je weten hoe het zit met jouw kennis op gebied van veilig en gezond werken?
Doe dan de zelftest www.healthyhairdresser.nl/zelftest 

Benieuwd of jij veilig werkt?