De siliconen in heat protector sprays vormen een beschermende barrière over de haarschubben. Hierdoor glijdt je krultang of stijltang makkelijk over het haar en is het makkelijker om een krul of stijle pluk te maken. Zo ben je minder lang in de weer met hete tools, en is de kans op beschadiging kleiner.
Tip: Zorg er wel voor dat je ‘vriendelijke’ siliconen in je product hebt, die oplosbaar zijn in water:
Heat protector sprays werken ook als een soort conditioner (crèmespoeling), maar dan een stuk lichter. De vitamines en vetzuren in de spray voeden het haar. Hierdoor föhnt het mooier droog: veerkrachtig en glanzend, in plaats van droog en dof.
Naast dat zo’n spray het haar voedt, legt het ook een laagje over de haarschacht. Zo wordt vocht vastgehouden. Nat haar droogt sneller bij gebruik van een hittespray. Door het laagje dat over de haren wordt gelegd voelt het haar nog wel vochtig, maar is het haaroppervlak droger. Daardoor droogt het haar sneller bij het drogen. Extra fijn: hierdoor is het haar ook minder lang blootgesteld aan de föhn zelf.
Is een hittespray alleen te gebruiken op nat haar? Zeker niet! Hoewel nat haar het product makkelijk opneemt en baat heeft bij bescherming tegen de warme föhn of styling tools, is het ook goed te gebruiken op droog haar. Er zijn speciale sprays verkrijgbaar die juist gemaakt zijn voor droog haar.
Hoewel het af te raden is om olie recht op het haar aan te brengen bij gebruik van hete stylingtools (zoals olijf- of kokosolie), zijn de formules die verkrijgbaar zijn met olie juist extra voedend. Avocado-, argan- en druivenpitolie doen het goed in heat protector sprays. Ze zijn lichtgewicht, waardoor het haar wel de glans en bescherming krijgt, maar niet zwaar wordt.
Bronnen:
https://www.elle.com.au/beauty/does-heat-protection-spray-work-19148
https://monstyle.nl/heat-protecting-sprays/